ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΑΝΙΑ ΑΓΑΘΟΥ & ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΠΡΟΣ
05/02/07 - 02/04/07

Ο νέος κύκλος περιοδικών εκθέσεων ξεκινάει με την παρουσίαση δύο νέων Κερκυραίων καλλιτεχνών, της Τάνιας Αγάθου και του Κώστα Τόμπρου, οι οποίοι σε αυτήν την έκθεση, νιώθουμε ότι εκπροσωπούν τη γενιά τους και μας καλούν να βιώσουμε την εμπειρία της μεταμοντέρνας τέχνης με ανοιχτό πνεύμα και καρδιά.

Η Κέρκυρα, ως τόπος έμπνευσης και δημιουργίας, τους βαραίνει με το φορτίο μιας άλλης εποχής, μιας άλλης παράδοσης, την οποία όμως καλλιέργησαν μέσα στη σύγχρονη εικαστική πραγματικότητα. Έτσι, η τέχνη τους, μοντέρνα και δυνατή, καταφέρνει να κωδικοποιήσει και να μεταφέρει έννοιες και προβληματισμούς της εποχής μας.

Η ζωγραφική του Κώστα Τόμπρου κινείται μέσα σε έναν κόσμο φανταστικό, γεμάτο συμβολισμούς. Τοποθετεί τις ανθρωπόμορφες φιγούρες του μέσα σε ένα αδηφάγο σκοτεινό τοπίο, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα έντασης και αγωνίας. Παράγει πλούσιες και ισορροπημένες συνθέσεις και αποδίδει με ακρίβεια τις λεπτομέρειες των φανταστικών εικόνων του.

Για τη συγκεκριμένη έκθεση ο Κώστας Τόμπρος επέλεξε μια σειρά κατασκευών, τις οποίες δημιούργησε από το 1998 έως σήμερα. Πλάσματα και αντικείμενα που μοιάζουν να ζωντανεύουν και να ξεπηδούν μέσα από τους πίνακες του, αποκτούν αξία  εννοιολογική και διαχρονική και ατενίζουν το μέλλον με περισσότερη αισιόδοξα.

Η ζωγραφική της Τάνιας Αγάθου πλάθει με ευαισθησία και αισιοδοξία τον κόσμο από την αρχή, μέσα από ρεαλιστικές ή αφαιρετικές συνθέσεις. Τα έργα της τοποθετούνται κάτω από έννοιες και συμβολισμούς διαχρονικούς, όπως το γυναικείο σώμα, ο ερωτισμός, η γονιμότητα.

Για τη συγκεκριμένη έκθεση η ίδια επέλεξε μια σειρά έργων με τίτλο «και εγένετο φως», αποκαλύπτοντας τη δύναμη με την οποία χειρίζεται το χρώμα, αλλά και τη θετική ενέργεια την οποία η ίδια αντιλαμβάνεται στον κόσμο. Οι φωτεινές εκρήξεις ζεστών χρωμάτων παγιδεύουν το βλέμμα και μια καινούρια ζωή μοιάζει να αναδύεται από την επιφάνεια του πίνακα.

Η τάση για δημιουργία, ίσως και μια θεϊκή παρέμβαση, χρησιμοποιεί το φως ως πρωταρχικό στοιχείο και μεταφέρει την ανθρώπινη ύπαρξη στο σημείο από όπου προήλθε.