ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ GIORGIO TURCHETTI
“oscurita trasparente”
04/09/06 – 25/09/06

Η τέχνη γεφυρώνει και πάλι το χώρο και ο χρόνος συρρικνώνεται με ένα πισωγύρισμα του βλέμματος σε εικόνες του παρελθόντος. Ο Ιταλός καλλιτέχνης Giorgio Turchetti αγάπησε την Κέρκυρα, πότισε τα έργα του με τα χρώματά της και την ακούμπησε απαλά δίπλα στα αγαπημένα τοπία της πατρίδας του.

Ύστερα από χρόνια καλλιτεχνικής απουσίας έρχεται στο νησί για να ξυπνήσει την καλλιτεχνική δραστηριότητα που τον συντρόφευσε μια ολόκληρη ζωή και να παρουσιάσει για πρώτη φορά τα έργα του στην Κέρκυρα.

Η αναδρομική έκθεση που οργάνωσε η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη παρουσιάζει την πορεία του έργου του, από τα πρώτα βήματά του στα χνάρια του Guttuso και της Ρωμαϊκής Σχολής, μέχρι την αφαίρεση και την “διάφανη σκοτεινιά” που χαρακτήρισε τη ζωή και τα τελευταία έργα του.

Μελαγχολικός, ευαίσθητος και ερωτικός, ξεδιπλώνει τη ζωή του μέσα από αγαπημένες στιγμές και πρόσωπα και αποκαλύπτεται. Η ζωγραφική του Turchetti παρουσιάζει μια μετεξέλιξη. Τα ρομαντικά στοιχεία των έργων του μετατρέπονται σε ερωτικές σπουδές γυναικείων γυμνών, ενώ τα κλασικά σε ισορροπημένες συνθέσεις σχημάτων και αντικειμένων που αποκτούν όγκο και νόημα επάνω στον επίπεδο χώρο.

Επαναστατικός από τη φύση του, απελευθερώνει τη ζωγραφική του από τις συμβάσεις της εποχής του. Αξιοποιεί το φως και το χρώμα, δημιουργεί χώρους με τέλεια αρχιτεκτονική και αρμονία, καταπιάνεται με θέματα που συγκινούν τον ίδιο και μεταφέρει την προσωπική του μελαγχολική αναπόληση στη ζωγραφική επιφάνεια.

Η Jazz, τα αισθησιακά γυμνά, τα γκρίζα τοπία της Κέρκυρας και της Ιταλίας, ο θάνατος των ταύρων, είναι μερικά από τα θέματα που επέλεξε να παρουσιάσει σε αυτήν την αναδρομική έκθεση, την οποία και αφιερώνει στον Κερκυραίο γιατρό Κώστα Οβάλε.