ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΝΙΚΟΥ ΖΕΡΒΟΥ
16/04/07 - 18/06/07

Μέσα στο φως της άνοιξης, δέκα περίπου χρόνια μετά την τελευταία αναδρομική έκθεση του Νίκου Ζερβού, ζωντανεύει ξανά στην Κέρκυρα η ματιά του μεγάλου ζωγράφου. Η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη αναλαμβάνει αυτή τη φορά να παρουσιάσει ένα σύνολο έργων του επιλεγμένων από τη μόνιμη συλλογή της.

Στον σεμνό και ευαίσθητο καλλιτέχνη αξίζει να αποδοθεί μια υστεροφημία αντάξια του σημαντικού έργου και της προσφοράς του, ακόμα και αν ο ίδιος στη ζωή του προτίμησε να μείνει μακριά από το προσκήνιο. Μέσα από τη ζωγραφική ο Νίκος Ζερβός “μίλησε”, όπως όλοι οι καλλιτέχνες, για όσα δεν θα έβρισκε ποτέ ίσως λέξεις.

Για την αγάπη του προς την Κέρκυρα, για τα “νοτισμένα” σπίτια της πόλης και τα μελαγχολικά χρώματά της, για τους χρυσοπράσινους ελαιώνες, την ανθισμένη γη και τα βράχια της. Η μελαγχολία και η θλίψη για τον πόλεμο και τα ερείπια  που άφησε, αλλά και η ελπίδα, η ομορφιά και η ζωντάνια της φύσης, βρίσκουν μια θέση στη καρδιά και το έργο του καλλιτέχνη.

Στα έργα του Νίκου Ζερβού όλα ζωντανεύουν και στροβιλίζονται με μια ανέμελη πινελιά, υποταγμένα στο φως και την κίνηση. Νοσταλγικά στάζουν και απλώνονται τα χρώματα στο μουσαμά του και ο προχωρημένος ιμπρεσιονισμός που τον χαρακτηρίζει αποκτά δική του “φωνή” και συναίσθημα. 

Ο συλλέκτης Μιχάλης Βραδής, βρήκε στο πρόσωπο και το έργο του Νίκου Ζερβού τον εμπνευστή της μελλοντικής του πορείας στο χώρο της τέχνης. Η επαφή του με το ζωγράφο, πριν από τριάντα πέντε περίπου χρόνια, υπήρξε η αρχή μιας μακρόχρονης φιλίας, αλλά και μιας πλούσιας συλλογής, καθώς οι πρώτοι τρεις πίνακες που απέκτησε ο νεαρός τότε συλλέκτης ήταν του Νίκου Ζερβού.

Σήμερα η συλλογή της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης (Συλλογή Μιχάλη Βραδή) διαθέτει σαράντα περίπου έργα του Νίκου Ζερβού, όλα ελαιογραφίες με θέμα το τοπίο, τα οποία και επιλέχθηκαν για την οργάνωση της αναδρομικής αυτής έκθεσης. Πρόκειται για έργα όλων των δημιουργικών περιόδων του ζωγράφου και τα περισσότερα από αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.