ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΑΚΗΝΟΣ
30/06/08-25/08/08

Δύο Κερκυραίοι καλλιτέχνες συναντιούνται στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη και παρουσιάζουν μια σειρά από καινούρια, αλλά και παλαιότερα έργα τους. Ο Δημήτρης Μπογδάνος και ο Δημήτρης Σαρακηνός είναι καλλιτέχνες της ίδιας γενιάς και για την έκθεση αυτή  συγκεντρώθηκαν σαράντα περίπου έργα τους, τα οποία κινούνται γύρω από έναν κοινό πυρήνα, αλλά τελικά καταλήγουν σε ένα διαφορετικό οπτικό αποτέλεσμα. 

Η πρώτη λοιπόν ανάγνωση των έργων αποκαλύπτει μια κοινή θεματολογία και επιλογή υλικών, όπως οι ελαιογραφίες, οι τοπιογραφίες και τα γυμνά. Τοπία της Κέρκυρας, από τα χωριά και την παλιά πόλη, αισθησιακά και όχι προκλητικά γυμνά, είναι μερικές από τις κοινές εικόνες που παρουσιάζουν, ενώ κι οι δύο σπάνια καταπιάνονται με τις νεκρές φύσεις ή την προσωπογραφία.

Το λάδι κυριαρχεί σαν υλικό στα έργα τους, εντούτοις, ο Δημήτρης Μπογδάνος έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα και με το κάρβουνο, παρουσιάζοντας έργα με εξαιρετική  σχεδιαστική ακρίβεια, ενώ ο Δημήτρης Σαρακηνός ασχολείται και με την αγιογραφία.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση των έργων γίνεται αντιληπτή η διαφορά στην τεχνοτροπία και στον τρόπο έκφρασης. Ο Δημήτρης Σαρακηνός χρησιμοποιεί μια ελεύθερη πινελιά που μπορεί κάλλιστα να τον χαρακτηρίσει ιμπρεσιονιστή, και πολλές φορές έχει φτάσει μέχρι την αφαίρεση.

Ξεχωρίζουν τα ζεστά χρώματα και συνήθως οι πολλές, αλλά σκούρες αποχρώσεις  πράσινου και καφέ. Αντίθετα, ο ρεαλιστής Δημήτρης Μπογδάνος παρουσιάζει έργα με καθαρό σχέδιο και χρώμα, το οποία προτιμά να χρησιμοποιεί χωρίς προσμίξεις. Σε πολλά έργα του, τόσο στα σχέδια με μολύβι όσο και στα λάδια, αποτυπώνει με σχεδόν φωτογραφική ακρίβεια τα πρόσωπα που συνθέτουν το έργο.

Οι δυο καλλιτέχνες κινήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια με ταπεινότητα στα εικαστικά δρώμενα της Κέρκυρας, απέκτησαν όμως την εκτίμηση ενός εκλεκτού – κι εκλεκτικού -  κοινού, στο οποίο και αφιερώνεται αυτή η έκθεση.