ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΒΑΣΙΛΑΣ – ΕΡΝΕΣΤΟΣ ΠΟΛΥΛΑΣ
25/06/2007 - 27/08/2007

Η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, με την οργάνωση της έκθεσης του Γιάννη Καβάσιλα και Ερνέστου Πολυλά, τηρεί μια από τις βασικές υποσχέσεις της: τη στήριξη και προβολή αναγνωρισμένων Κερκυραίων ζωγράφων, οι οποίοι με την μακρόχρονη πορεία τους στον καλλιτεχνικό χώρο, αλλά και τη ακατάπαυστη  μέχρι σήμερα δημιουργική τους δράση, αυξάνουν τον πολιτισμικό θησαυρό του τόπου μας.

Για τον Γιάννη Καβάσιλα, η οργάνωση αυτής της έκθεσης αποτελεί επίσης την εκπλήρωση ενός στόχου και μιας ιδιαίτερης επιθυμίας: να παρουσιάσει για δεύτερη φορά τα έργα του στην πατρίδα του, την Κέρκυρα. Το 2000, ένα μέρος αυτών φιλοξενήθηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Καφέ Τέχνης του Δήμου Κερκυραίων, σε μια έκθεση αποκαλυπτική για την τέχνη και το ταλέντο του.

Αναμνήσεις από τον πάτριο τόπο, αλλά και τα χωριά της ορεινής Ελλάδας αποτυπώνονται με έναν ονειρικό τρόπο επάνω στο βρεγμένο χαρτί. Στην παρούσα έκθεση, τα έργα που παρουσιάζονται έχουν εμπλουτισθεί σε θέματα και παρατηρείται μια μίξη τεχνικών και υλικών.

Μια αξιόλογη σειρά “μοντέρνων έργων” – ελαιογραφίες και μονοτυπίες με απελευθερωμένο σχέδιο και θέμα – έρχεται να συμπληρώσει το σύνολο των παλαιότερων έργων του:  τοπιογραφίες, νεκρές φύσεις, πορτρέτα και αγιογραφίες με εξαιρετική σχεδιαστική ακρίβεια.

Ο  Ερνέστος Πολυλάς, έχοντας διανύσει μια μακρά πορεία στο χώρο της τέχνης, με αποκλειστική και επαγγελματική προσήλωση τόσο στη ζωγραφική όσο και στη μουσική, ξετυλίγει σε αυτή την έκθεση την ιστορία της προσωπικής του σχέσης με το νησί. Κεντρικό στοιχείο της θεματογραφίας του αποτελεί το κερκυραϊκό τοπίο, άλλοτε η παλιά πόλη της Κέρκυρας και άλλοτε η κατάφυτη εξοχή της.

Οι ελαιογραφίες του, με την ανάλαφρη πινελιά και τα φωτεινά χρώματα, καταφέρνουν να αγγίξουν μια ιμπρεσιονιστική διάσταση, ενώ οι υδατογραφίες του εγκλωβίζουν τη υγρή ατμόσφαιρα που τον περιβάλλει. Για την έκθεση στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη επιλέχθηκαν ελαιογραφίες και υδατογραφίες  που απεικονίζουν τα τοπία της Κέρκυρας, νεκρές φύσεις και ανθογραφίες.