ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΑΝΘΗ, ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΝΘΗΣ, ΕΛΕΝA ΣΟΥΕΡΕΦ, ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΖΑΧΟΥ
12/11/07 – 21/01/08

“4 Κερκυραίοι Ζωγράφοι Εκθέτουν”

Ο Σταμάτης Άνθης, η Γιολάντα Άνθη, η Έλενα Σουέρεφ και η Σπυριδούλα Ζάχου, έρχονται στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη για να εκπροσωπήσουν μια γενιά καλλιτεχνών με κοινή πατρίδα την Κέρκυρα. Να εκπροσωπήσουν μια γενιά μαθητών με κοινή αφετηρία την Καλλιτεχνική Σχολή και τους δασκάλους της.

Ήταν αυτοί που τους κράτησαν για λίγο από το χέρι κι ύστερα  τους άφησαν, για να επιστρέψουν ολόλαμπροι, “πάμπλουτοι”. Οι σπόροι που τους δόθηκαν έγιναν καρποί που ξεχειλίζουν τώρα από τις χούφτες τους, απλώνονται στα τελάρα και τους τοίχους.

Ο ρεαλισμός στη ζωγραφική του Σταμάτη, ο σουρεαλισμός στους πίνακες και τα χαρακτικά της Γιολάντας, ο συμβολισμός πίσω από το διάλογο της Έλενας με τον κόσμο γύρω της μαζί με το λυρισμό και την ονειρική διάθεση της Σπυριδούλας, μοιάζουν με καθρεφτίσματα φωτός πάνω σε γυάλινες επιφάνειες.

Είναι ακτίνες από τον ίδιο ήλιο που η καθεμιά διαθλάστηκε στο δικό της πρίσμα. Μπλεγμένα  τα έργα τους συνθέτουν ένα σώμα, μια εποχή, μια τέχνη: σύγχρονη, δική τους, αλλά και τόσο διαχρονική. Η έκθεσή τους στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη περιλαμβάνει συνολικά σαράντα περίπου έργα και ενώ κλείνει τον κύκλο των περιοδικών εκθέσεων της Πινακοθήκης για το 2007, ανοίγει με μια γιορτή την πόρτα για ένα πιο αισιόδοξο εικαστικό μέλλον.