ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΖΕΡΒΟΣ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ
04/02/08 - 07/04/08

Η Κέρκυρα, τα λαμπερά της χρώματα, η υγρασία της, το διάφανο φως της – μια υδατογραφία. Η Κέρκυρα με τους ελαιώνες, με τις ψαρόβαρκες, με τ’ αγροτόσπιτα και τις μυλόπετρες – ένα καδραρισμένο τοπίο. Η άπιαστη Κέρκυρα, η εξιδανικευμένη, η ονειρική – ένας πίνακας ζωγραφικής.

Όλα αυτά μαζί σε τούτη την έκθεση, μια έκθεση αφιερωμένη σε έναν τόπο, σε μια πατρίδα. Στην πατρίδα δυο ζωγράφων, στη μούσα δυο Κερκυραίων που άφησαν το παρελθόν να βαρύνει τις πλάτες τους και σήκωσαν το όραμά τους ψηλά σε πείσμα των καιρών. Με πείσμα, με ένταση, με αγάπη, ο Γεράσιμος Ζερβός και ο Γιάννης Μεταλληνός σκάλισαν για χρόνια τον κήπο που τους δόθηκε, θάβοντας χρόνο και  ξεθάβοντας ζωή.

Ξεθάβοντας τα τάλαντα που έκρυψαν σαν προίκα, την προίκα των δασκάλων με τα υγρά πινέλα και χαρτιά, την προίκα της ακουαρέλας και των τοπίων.  Μυριάδες οι καρποί που στολίζουν τους τοίχους από το μακρινό χτες μέχρι το άφταστο σήμερα. Και σήμερα είναι που φαίνονται τα τοπία του Γεράσιμου Ζερβού, ιδωμένα από ψηλά, από μια απόσταση που επιτρέπει τη ρέμβη.

Επιτρέπει την αποτύπωση μιας αρμονικής συμμετρίας όγκων και χρωμάτων, την αποτύπωση μιας στιγμής με έναν τρόπο περισσότερο δικό του παρά αληθινό. Στις μαβιές και γκρίζες σταγόνες το χρώμα προσπαθεί να κοιμίσει τη βροχή που σταμάτησε. Σκύβοντας όμως από την άλλη, σε απόσταση αναπνοής, υψώνονται επιβλητικά τα σπίτια, τα λουλούδια, οι άνθρωποι του Γιάννη Μεταλληνού, στάζοντας ανοιξιάτικα χρώματα και μυρωδιές.

Ό,τι κρύφτηκε μέσα στην παγωμένη ομίχλη τώρα ξεπροβάλει ολοζώντανο κάτω από το φως του ήλιου. Με λεπτομέρεια αποκαλύπτονται οι ρωγμές στους μουχλιασμένους τοίχους, οι πέτρες στα ερειπωμένα σπίτια, τα φύλλα και τα άνθη στην πράσινη γη, όλα να γεμίζουν το τοπίο, να γεμίζουν το βλέμμα. Είναι ο τόπος και ο τρόπος που δένει αυτά τα έργα μαζί και μπλέκει τη ζωή και τα όνειρά μας με ένα  υποσυνείδητο deja vu, με μια ήδη ιδωμένη υγρή εικόνα της Κέρκυρας.

Ο χώρος όπου παρουσιάζονται, η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, είναι οικείος και τους ανήκει σχεδόν δικαιωματικά.