ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΘΗ
22/09/08 – 24/11/08

Για το Δημήτρη Άνθη έχουν ειπωθεί λόγια πολλά και ωραία, για τη ζωγραφική του ακόμα περισσότερα, δένοντας κατά καιρούς τις λέξεις με τις εικόνες σε μια όμορφη ανάμνηση γύρω από αυτόν τον σπουδαίο Κερκυραίο ζωγράφο. Τώρα που ήρθε η σειρά μας να μιλήσουμε, δεν υπήρχαν άλλες λέξεις, παρά μόνο πράξεις.

Έπρεπε μόνο να συγκεντρώσουμε, να παρουσιάσουμε, να εκθέσουμε. Στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη υπήρχε κάπου φυλαγμένη μια φιλία. Η φιλία ανάμεσα στο συλλέκτη και το ζωγράφο, η οποία στήριξε τη σκέψη και την προσπάθεια να μιλήσουμε ξανά για τον Δημήτρη Άνθη, όχι με λόγια αλλά με έργα. Στα έργα εξάλλου είχε κρύψει την εικόνα του και τώρα έχουμε χρέος να τη σκορπίσουμε στον κόσμο.

Σ’ αυτήν την αναδρομική έκθεση, η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη συγκέντρωσε ένα σύνολο έργων, κυρίως ελαιογραφίες, αλλά και έργα μεικτής τεχνικής, παστέλ και μολύβια. Βασικά θέματα στα έργα της έκθεσης αποτελούν το κερκυραϊκό τοπίο, οι προσωπογραφίες, οι αγιογραφίες με πιο γνωστές τις Παναγίες του Άνθη, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πορτρέτα με μολύβι σημαντικών Ελλήνων του 20ου αιώνα, όπως του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Κωστή Παλαμά, του Γιάννη Τσαρούχη και άλλων.

Τα έργα και το έντυπο υλικό προέρχονται από τις συλλογές και το αρχείο της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης και της κυρίας Ελένης Άνθη, κόρης του ζωγράφου, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη βοήθεια της.