ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ- ΣΠΥΡΟΣ ΑΛΑΜΑΝΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΡΟΚΙΔΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΙΩΤΗΣ
01/12/08 – 18/02/09

Μια έκθεση χαρακτικής, με οποιαδήποτε αφορμή, με όποιους καλλιτέχνες και οπουδήποτε κι αν πραγματοποιείται, έχει πάντα ένα κοινό σημείο αναφοράς: την  Κέρκυρα. Πατρίδα της τέχνης, πατρίδα μιας γενιάς χαρακτών, η Κέρκυρα πάντα μνημονεύεται για τα πρώτα παιδιά της.

Ο Κογεβίνας, ο Ζαβιτσιάνος και ο Βεντούρας μετέδωσαν τη φλόγα, αλλά και το βάρος της τέχνης τους σε όσους έμελλε ν’ ακολουθήσουν. Σπάνια ένας γνήσιος Κερκυραίος καλλιτέχνης δεν θα δημιουργήσει χαρακτικά, είτε αποκλειστικά είτε παράλληλα με την τέχνη που διδάχτηκε.  Έτσι, και οι τρεις καλλιτέχνες  αυτής της έκθεσης, ασχολήθηκαν με τη χαρακτική  από αγάπη και αποδίδοντας ένα φόρο τιμής στην ιστορία της.

Ο Σπύρος Αλαμάνος, με τις πρωτότυπες και χαρισματικά ανορθόδοξες τεχνικές του, δημιούργησε πριν από αρκετά χρόνια μια σειρά χαρακτικών, γεμάτα Κέρκυρα, μοναξιά, αλλά και ελπίδα. Τα τυπώματα που παρουσιάζονται σ’ αυτή την έκθεση έγιναν το 2006 και το παιχνίδι των χρωμάτων απαιτεί ένα νέο κοίταγμα. Η Αναστασία Κροκίδη συμμετέχει με μια σειρά χαρακτικών, την οποία είχε δημιουργήσει και εκτυπώσει στα πανεπιστημιακά χρόνια, και η οποία παρουσιάζεται στο κοινό για πρώτη φορά.

Η προσήλωσή της προς τον άνθρωπο, δημιουργεί κι εδώ, όπως σε όλα τα έργα της, επιφάνειες με κυρίαρχο υλικό τις ανθρώπινες μορφές. Ο Δημήτρης Μηλιώτης, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της χαρακτικής, συνδυάζει χρώματα και συνθέσεις προκειμένου να δημιουργήσει μια σειρά πρωτοτύπων έργων. Φωτεινοί άνθρωποι και χαρούμενα συναισθήματα, τραβούν την προσοχή και ζεσταίνουν το χώρο.