ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΑΛΑΜΑΝΟΣ
17/06/13 - 31/07/13

Εγκαινιάζεται στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη η έκθεση ζωγραφικής του Σπύρου Αλαμάνου με τίτλο ‹‹μορφές  πρόσωπα››.

Ο Σπύρος Αλαμάνος έφυγε από κοντά μας πριν δύο χρόνια 18-07-2011. Ξεχωριστός, προικισμένος, πολυτάλαντος, δημιουργώντας ακούραστα, ταύτισε το όνομά του με την τέχνη. Ο σπουδαίος αυτός Κερκυραίος Καλλιτέχνης, ο σεμνός, ο ονειροπόλος, ο ευρηματικός, ο γεμάτος αγάπη για την τέχνη άφησε πίσω του πλούσιο έργο, σημαντική κληρονομιά για τον τόπο μας. Ο Σ. Αλαμάνος με το ήθος του, τη σεμνότητά του και μέσα από το έργο του θα μείνει αθάνατος στο μυαλό και στις καρδιές όλων μας.

Η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη σαν ένα μικρό φόρο τιμής στη μνήμη του σπουδαίου δημιουργού και φίλου, οργανώνει έκθεση ζωγραφικής με έργα του και με τίτλο μορφές - πρόσωπα από 17 Ιουνίου 2013 έως 31 Ιουλίου 2013. Ο Σπύρος Αλαμάνος γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1947. Η πρώτη του επαφή με τη ζωγραφική ήταν σε νεαρή ηλικία, κοντά στον Κερκυραίο ζωγράφο Άγγελο Πιζάνη και τον ιερέα Νικόλαο Κουρτελέση.

Σπούδασε Γραφικές Τέχνες στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (Α.Τ.Ι., Σχολές Δοξιάδη), όπου δίδασκε, μεταξύ άλλων, ο ζωγράφος - χαράκτης Παναγιώτης Γράββαλος. Τον τελευταίο χρόνο των σπουδών του (1971), του απονέμεται το 1ο βραβείο του μόνιμου σήματος της Ναυτικής Εβδομάδας και το 1ο βραβείο αφίσας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε από το 1984 μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Υπήρξε δάσκαλος της Καλλιτεχνικής Σχολής Κερκύρας από το 1984 μέχρι το 1991 και από το 2006 ιδρυτικό μέλος της Αίθουσας Τέχνης Κερκύρας και μέλος της συντακτικής επιτροπής (για τα εικαστικά) του περιοδικού «Πόρφυρας».

Έργα του υπάρχουν στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη (Αίθουσα Σπύρου Αλαμάνου), στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος, στην Δημοτική Πινακοθήκη Κερκύρας, στο Μουσείο Σολωμού, στην Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας, στην Εταιρεία  Κερκυραϊκών Σπουδών, καθώς και σε άλλους φορείς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Ο Σπύρος Αλαμάνος πέθανε στις 18 Ιουλίου του 2011.