ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ - ΜΑΡΙΛΗ ΒΛΑΧΟΥ & ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ
03/06/15 – 03/07/15

 

ΜΑΡΙΛΗ ΒΛΑΧΟΥ

Με λένε Μαρίλη Βλάχου. Γεννήθηκα στην Κέρκυρα. Με τη ζωγραφική ασχολούμαι από πολύ μικρή, στα γυμνασιακά χρόνια. Συνθήκες και επιλογές με εμπόδισαν να σπουδάσω αυτό που αγαπούσα. Είμαι λοιπόν αυτοδίδακτη. Ζωγραφίζω περιστασιακά μέχρι το 2007-2008 που αποφασίζω να αφοσιωθώ ολοκληρωτικά στη ζωγραφική. Έγινα μέλος της «Εικαστικής Κερκυραϊκής Ένωσης» και από τότε την ακολουθώ σε πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις. Έχω πραγματοποιήσει τοιχογραφίες σε δημοτικά σχολεία, ζωγραφική σε χωριά και τοποθεσίες του νησιού μας, ομαδικές εκθέσεις κλπ.

Καλλιτεχνική δραστηριότητα
Ατομικές εκθέσεις
2009: Αίθουσα «Dusk». 2011: Αίθουσα «Ανεμόμυλος». 2012: «Κερκυραϊκή Πινακοθήκη», της οποίας υπερήφανο μέλος έγινα την ίδια χρονιά. Έργα μου εκτίθενται στη μόνιμη έκθεσή της. 2013: Αίθουσα «Ανεμόμυλος». 2014: Στην «Κερκυραϊκή Πινακοθήκη»
Ομαδικές εκθέσεις
2009: Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας. Μέγαρο Λόγου και Τέχνης Πατρών. Troisdorf Γερμανίας. 2010: Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας. Περίπτερο ΕΙ.Κ.Ε (2ο Φεστιβάλ Κερκυραϊκών Προϊόντων). Αίθουσα «Dusk». Αίθουσα «Ανεμόμυλος». Μέγαρο Λόγου και Τέχνης Πατρών. Meissen Γερμανίας. 2011: Πανεπτανησιακή Έκθεση Λευκάδος. Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας. «Κερκυραϊκή Πινακοθήκη». Πανεπτανησιακή Έκθεση Λευκάδος. 2013: Δύο Ομαδικές στην «Ιόνιο Βουλή» με τους ζωγράφους της σπουδαίας σχολής ακουαρέλας ΑΝΔΡΙΑΚΑ. 2014: Αίθουσα υποδοχής του Ο.Λ.Κ.Ε στο νέο λιμάνι. Στην «Ιόνιο Βουλή» στα πλαίσια του Διεθνούς Πανιόνιου Συνεδρίου. Πανεπτανησιακή Έκθεση Λευκάδος. Αίθουσα «Ανεμόμυλος». Στην 1η Διεθνή Έκθεση Νάουσας. 2015: Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας (Καρναβάλι). Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας (Με αφορμή ένα ποίημα). Πανεπτανησιακή Έκθεση Λευκάδος.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ

Δυο λόγια από εμένα για……εμένα. Γεννήθηκα στην Κέρκυρα από οικογένεια πάρα πολύ πτωχή και ως εκ τούτου οι δυνατότητες μου για κάποιο λαμπρό μέλλον ήταν μηδαμινές. Επιπλέον, κάτι ο πόλεμος, κάτι η κατοχή και τα επακόλουθα της συντέλεσαν ώστε η ζωή μου να είναι ιδιαίτερα φειδωλή σε ευτυχισμένες στιγμές. Έβγαλα το λύκειο και σπούδασα γραμμικό σχέδιο στη Σχολή Καποδίστριας (αυτό σε μεγάλη σχετικά ηλικία).
Ασχολήθηκα επιτυχώς με τον κλασσικό αθλητισμό, και αργότερα με τις καταδύσεις. Αυτά παράλληλα με το Στρατιωτικό, όπου είχα την τύχη να υπηρετήσω ως έφεδρος Αξιωματικός σε μια περίοδο τελέσεων μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων, μ έφεραν πολύ κοντά στη φύση την οποία πάντα λάτρευα και αισθανόμουν ταυτισμένος απόλυτα με αυτή.
Η τάση μου να σχεδιάζω ότι με συγκινούσε ή μου κινούσε την περιέργεια και το ενδιαφέρον, συνετέλεσαν ώστε τα έργα μου να έχουν ως επί το πλείστον θέματα από την γύρω φύση, αναπτύσσοντας μια ιδιαίτερη σχέση τόσο με το τοπίο όσο και με την εν γένει ζωή, δηλαδή χλωρίδα, η πανίδα χερσαία ή θαλάσσια. Θεωρώ ότι κάθε είδος ζωής, ανεξαρτήτου διαβαθμίσεως έχει αναφαίρετα δικαιώματα επιβίωσης και διάσωσης στον κόσμο μας, απαιτώντας το σεβασμό μας και όχι απλός την αντοχή μας.
Σε πολλά έργα μου παρατηρούνται ζώα έχοντας εμφανή τα σημάδια ανθρώπινων συναισθημάτων, με τα οποία προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας. Ασχολήθηκα μεγάλος σε ηλικία με την ζωγραφική (εννοώ την έκθεση των έργων μου) και το οφείλω αυτό στην επιμονή του αείμνηστου προσωπικού μου φίλου Σπύρου Φρόνιμου καθώς και της κ. Αλεξάνδρας Μεταλληνού αρχικά πελάτισσας της επιχείρησής μου και έπειτα θαυμάστριας των ζωγραφικών μου έργων. Έλαβα μέρος σε πολλές εκθέσεις, εντός και εκτός Κερκύρας και μιας στο εξωτερικό.


Ευχαριστώ
Κ. Γραμμένος