ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ - Παναγιώτης Μαυρόπουλος (P.S Mavro/Stavriotis)

08/02/2016- 18/03/2016

O P.S.Mavro/Stavriotis (κατά κόσμον Παναγιώτης Μαυρόπουλος) γεννήθηκε το 1955 στο νησί των Ομηρικών Φαιάκων, στο νησί του Αλκίνοου και της Ναυσικάς. Από κάποιο χρονικό σημείο και μετά ο καλλιτέχνης στράφηκε σε προσωπικές «εσωτερικές αναζητήσεις» που είχαν σαν αποτέλεσμα τη φαινομενική απομόνωσή του. Σήμερα ζει σχεδόν απομονωμένος, σε ένα βουνό, ζωγραφίζει δε και γράφει, μόνο για τον εαυτό του και τους φίλους του!

Τα πορτρέτα των γυναικών

Ο ζωγράφος Παναγιώτης Μαυρόπουλος παρουσιάζει την έκθεση με θέμα Γυναίκες Θαυμαστές, ως Ελληνίδες, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τις άγνωστες, σε πολλούς από εμάς, διακεκριμένες γυναίκες στην Ελληνική ιστορία, από την αρχαιότητα μέχρι και τη σύγχρονη εποχή.

Ο ίδιος ζωγραφίζει δεκάδες πορτρέτα γυναικών που υπήρξαν σπουδαίες στην αρχαία ελληνική παράδοση. Οι γυναικείες μορφές απεικονίζονται μέσα σε σχήμα μεταλλίου, εμπνευσμένα από τις ανάγλυφες φιγούρες που αποτυπώνονται στα αρχαία νομίσματα, μέσα σε τετράγωνο δίχρωμο ή τρίχρωμο πλαίσιο. Το μετάλλιο περιβάλλουν φυτικός διάκοσμος και καρποί διαφόρων δέντρων, πράγμα που συνηθίζει να διακοσμεί ο ζωγράφος, με το δικό του τρόπο, επηρεασμένος από την λαϊκή κυρίως τέχνη. Κάποιες φορές, οι μορφές τείνουν να ξεφύγουν από τη σφαίρα του μεταλλίου, δίνοντας μια τρισδιάστατη αίσθηση.

Με μια λαϊκή, αλλά και ρομαντική διάθεση προβάλλονται τα χαρακτηριστικά των ηρωίδων του. 

Εύη Πολυμέρη

Αρχαιολόγος- Ιστορικός