Έκθεση Ζωγραφικής 

Ιωάννης Αργαλιάς (1912-2005)

13/11/2017 - 22/12/2017

(Παράταση έως 19/01/2018)

 

Η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη διοργάνωσε και φιλοξένησε την τιμητική έκθεση ζωγραφικής του κερκυραίου μουσικού και ζωγράφου Ιωάννη Αργαλιά.

Ο Ιωάννης Αργαλιάς γεννήθηκε το 1912 στην Οδησσό. Ο πατέρας του καταγόταν από το Γαστούρι, μετανάστευσε όμως στην Οδησσό προς αναζήτηση καλύτερης τύχης, διατηρώντας παράλληλα τους δεσμούς του με την Κέρκυρα. Οι γονείς φρόντισαν ώστε τα πέντε παιδιά της οικογένειας να έχουν μια ποιοτική γενική και κυρίως μουσική παιδεία. Στις αρχές του 1919, οι Έλληνες της Οδησσού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή εξαιτίας των γεγονότων που ακολούθησαν τη Ρωσική Επανάσταση, και έτσι η οικογένεια Αργαλιά βρέθηκε και πάλι στην Κέρκυρα.

Ο Ιωάννης Αργαλιάς από πολύ μικρή ηλικία είχε εκφράσει την κλίση του στη μουσική, και δεν άργησε να εξελιχθεί περισσότερο σε αυτόν τον τομέα. Σε ηλικία εννέα ετών γράφτηκε ως μαθητής στη Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (ΦΕΚ), ενώ ήδη από το 1925 έπαιζε σε ορχήστρες αλλά και ως σολίστ. Το μουσικό όργανο που επέλεξε ήταν το γαλλικό κόρνο. Συμμετέσχε αργότερα στη «Σχολή Ρομποτή» του οικογενειακού του φίλου Γεράσιμου Ρομποτή, με τη βοήθεια του οποίου διεύρυνε ακόμα περισσότερο τις θεωρητικές γνώσεις του.

Στην Αθήνα, όπου βρέθηκε αργότερα, δε στάθηκε δυνατό να πραγματοποιήσει τις προσδοκίες του για περαιτέρω εξέλιξη των σπουδών του. Η οικονομική δυσχέρεια τον έστρεψε προς το Ορειβατικό Πυροβολικό, όπου κατατάχθηκε εθελοντικά. Επιστρέφοντας στην Κέρκυρα το 1934, στα χρόνια του πολέμου, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει προσωρινά τη μουσική του καριέρα και να ασκήσει διάφορα επαγγέλματα προκειμένου να επιβιώσει. Μετά τον Εμφύλιο επέστρεψε στη ΦΕΚ, όπου αφοσιώθηκε με πάθος στη διδασκαλία των νέων μουσικών. Το 1981, μαζί με τον Τάσο Καζιάνη, ίδρυσε τη Φιλαρμονική Κάτω Κορακιάνας.

Για το μουσικό του έργο και τη συνολική προσφορά του στην τέχνη τού απονεμήθηκαν τιμητικοί τίτλοι και βραβεία από τη ΦΕΚ, από τη Φιλαρμονική Γαστουρίου και από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο οποίο μάλιστα πρόσφερε σημαντικό μέρος του αρχείου του.

Ο Ιωάννης Αργαλιάς ήταν ένας άνθρωπος που εκφραζόταν μέσα από την τέχνη σε διάφορες μορφές της, φροντίζοντας πάντοτε να διατηρεί ένα οργανωμένο αρχείο των δραστηριοτήτων του, ώστε να το παραδώσει στις επόμενες γενιές. To 1922 ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα σχεδίου, υδατογραφίας και ελαιογραφίας στην Καλλιτεχνική Σχολή Κέρκυρας, με δασκάλους τους Γεώργιο Σαμαρτζή και Ανδρέα Βρανά. Κατά τη διάρκεια της ζωής του δημιούργησε περισσότερες από 800 υδατογραφίες και πολλά άλλα έργα. Σε αυτά καταγράφει όλα τα γεγονότα και τα πρόσωπα που τον στιγμάτισαν, καθώς επίσης εικόνες από την καθημερινότητα των κατοίκων της Κέρκυρας.