ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

23/01/2017- 27/02/2017 

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα του Γιώργου Κουλούρη από τη συλλογή της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης, ενδεικτικά των αναζητήσεών του μέσα από διαφορετικές τεχνικές και υλικά. Στόχος της είναι να τιμήσει τη μνήμη του κερκυραίου ζωγράφου και να αναδείξει ένα μέρος από το πλούσιο έργο που άφησε στο νησί.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος Κουλούρης γεννήθηκε το 1945 στην Κέρκυρα. Υπήρξε κατά βάση αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, πραγματοποίησε ωστόσο ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής και χαρακτικής στο Παρίσι, το διάστημα 1978-1981.

Κύρια θέματα της ζωγραφικής του ήταν τα γυναικεία γυμνά, οι νεκρές φύσεις και τα τοπία, σαφώς επηρεασμένα από την ύπαιθρο της νότιας Κέρκυρας, όπου μεγάλωσε. Μέσα από το χρώμα και με αδρές εξπρεσιονιστικές γραμμές, καταφέρνει να αποδώσει την οπτική πραγματικότητα στο έργο του.

Για τον ιστορικό τέχνης Θάνο Χρήστου (1960-2013), ο Γιώργος Κουλούρης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου της ζωγραφικής, οι οποίοι αναζήτησαν νέους τρόπους έκφρασης και επέλεξαν να απομακρυνθούν από τα καθιερωμένα πρότυπα.

Παρουσίασε το έργο του σε πολλές ατομικές («Εποχή» Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, Γαλλικό Ινστιτούτο Κέρκυρας, Ξενοδοχείο «Corfu Palace» Κέρκυρα, «Ζυγός» Κέρκυρα, Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας κ.α.) και ομαδικές εκθέσεις («Ζυγός», Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας κ.α.). Αρκετά χρόνια πριν από την ίδρυση της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης (2005), έργα του Γιώργου Κουλούρη από την ιδιωτική συλλογή του Μιχαήλ Άγγελου Βραδή παρουσιάστηκαν σε αναδρομική έκθεση στον Χώρο Τέχνης Village Michelangelo (Κασσιώπη, 1998). Ο χώρος αυτός αποτέλεσε τον προάγγελο της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης, ενώ οι εκθέσεις ζωγραφικής που φιλοξενούσε μεταφέρονταν στη συνέχεια στο Art Café του Δήμου Κέρκυρας.

Ο Γιώργος Κουλούρης πέθανε την 1η Ιουνίου 2016 στην Κέρκυρα.