ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ - ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

15/05/2017 - 05/06/2017

Αγαπημένα θέματα του Θόδωρου Καράογλου, τα οποία συχνά αποδίδονται με μια μεταφυσική διάθεση, είναι το θαλασσινό στοιχείο, οι νεκρές φύσεις, σπαράγματα αγαλμάτων και βυζαντινές μορφές. Πηγές έμπνευσης για τον καλλιτέχνη αποτελούν το φως και η επίδρασή του στην όψη των αντικειμένων, η θάλασσα και ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός.

Συχνά χρησιμοποιεί το παιχνίδι της οφθαλμαπάτης, «μπερδεύοντας» στους πίνακές του τα πραγματικά αντικείμενα με τα ζωγραφισμένα, και προκαλώντας το θεατή να τα αναγνωρίσει. Ο άνθρωπος στο έργο του δεν απεικονίζεται, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις η παρουσία του υποδηλώνεται με έμμεσο τρόπο.

Συλλέγει με πάθος διάφορα αντικείμενα, τα οποία μετουσιώνει στους πίνακές του, δημιουργώντας συνθέσεις και παράλληλα αναδεικνύοντας την πορεία τους μέσα στο χρόνο, από τη φθορά στην αφθαρσία και αντίστροφα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Θόδωρος Καράογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1952. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο το 1974. Για ένα χρονικό διάστημα παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο Παρίσι και μελέτησε μεγάλους ζωγράφους σε πινακοθήκες του Βερολίνου, της Ρώμης και του Παρισιού. Από το 1978 ως το 2007 δίδαξε στη μέση εκπαίδευση. Έχει εκθέσει έργα του σε 20 ατομικές και 16 ομαδικές εκθέσεις, ενώ η δουλειά του έχει προβληθεί από εφημερίδες, περιοδικά και τηλεόραση. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο ίδιος είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος.

Στην παρούσα έκθεση παρουσιάζει έργα ελαιογραφίας και μεικτής τεχνικής. Η θεματολογία ποικίλλει, με αγαπημένο του θέμα τις συνθέσεις νεκρής φύσης, εμπνευσμένες κυρίως από τον ελληνικό πολιτισμό, τη θάλασσα και τις ακτές της.

Από το 2016 είναι μέλος της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης, στη μόνιμη συλλογή της οποίας περιλαμβάνονται έργα του.