Έκθεση Υδατογραφίας

Γιάννης Μεταλληνός

24/01/2018 - 16/02/2018

 

Η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη διοργάνωσε και φιλοξένησε την έκθεση του Γιάννη Μεταλληνού με τίτλο «Η Κέρκυρά μου». Η έκθεση περιελάμβανε υδατογραφίες με τοπία της πόλης της Κέρκυρας, αλλά και της υπαίθρου.

Ο Γιάννης Μεταλληνός γεννήθηκε στα Γαζάτικα της Κάτω Κορακιάνας Κέρκυρας. Από παιδί ακόμα, παράλληλα με τις βασικές σπουδές του ασχολήθηκε με τη μουσική, την οποία λάτρεψε. Σπούδασε βιολί για πέντε χρόνια με δάσκαλο τον αείμνηστο Γιώργο Βασιλά, έμαθε μαντολίνο στο Ωδείο της Κέρκυρας και αργότερα ασχολήθηκε με την κιθάρα.

Το 1963 εισήχθη στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων. Εργάστηκε ως δάσκαλος από το 1968 μέχρι και τη συνταξιοδότησή του (2005). Αφοσιώθηκε στο λειτούργημα του δασκάλου και προσπάθησε να διδάξει στους μαθητές του όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο συνέβαλλε στην πνευματική αναβάθμιση του κοινωνικού συνόλου.

Από πολύ μικρή ηλικία είχε διαπιστώσει μια ακατανίκητη έλξη προς τη ζωγραφική. Στον ελεύθερο χρόνο του μελετούσε τους πίνακες του Στέφανου Σγούρου, του Βικέντιου Μποκατσιάμπη και του Σπύρου Σκαρβέλη. Η γνωριμία του όμως με το έργο του Άγγελου Γιαλλινά γύρω στο 1985, ήταν η αφορμή για τη συστηματική και γεμάτη πάθος ενασχόλησή του με τη ζωγραφική, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η απάντησή του μάλιστα σε όποιον τον ρωτήσει πώς περνά τις ελεύθερες ώρες του, είναι στερεοτυπική: «Προσπαθώ να μάθω να ζωγραφίζω».

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, στην Αίθουσα Τέχνης της Πινακοθήκης του Δήμου Κέρκυρας, στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη κ.α., ενώ έχει συμμετάσχει επίσης σε δύο ομαδικές εκθέσεις στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου.